Blogiarhiiv

esmaspäev, 5. november 2012

Puhkus kulub ära.

Puhkus ei ole paha! Loodan, et ka ilmadega veab, hilissügis ikkagi ju! Või ikkagi talv?
Aitäh pildi eest!

Läheks ka rattaga? Kahtlane, kuigi mingil määral kisub küll. Aga praeguste ilmadega? Eeeei, siiski vist mitte.
Uurin veidi spa-protseduuride hindu, kuigi tundub, et võtan asju lihtsamalt. Üldse on tunne, et mitu päeva järjest ühes majas viibida mulle ei istuks.



Akna taga.

Iga sõber just oodatud ei ole. Kahjuks on selliseid hulkureid aga palju, keda pere ei oska hoida...









Eks seni kuni "välja" ei pääse, siis vaatan aknast algavat lörtsisadu ja linde söögimajas. Hommikul oli kuidagi palju tihaseid kohapeal, mitte ei saalinud edasi-tagasi. Kaela pikemaks ajades oli põhjus selge - maja peaaegu tühi. Nüüd see viga parandatud ja pasknäär tuli kohe pähkleid pistma. Muide Balsnacki linnutoitu valides tuleks eelistada kilepakendis varianti suurele paberkotile. Tundub, et tegemist "säästuvariandiga", sest paberkotis seemned ülikribulad ja pähkleid pole seal vist rohkem kui 1 %. Minu arust tegemist taas teatud mõttes tarbija petmisega, seekord siis tarbijaks linnud. Muidugi saavadnad ka sellisest seemneprahist midagi, kuid arvestades tihaste kommet lennata seemet nokkima turvalisemasse kohta, kulub suur osa saadud energiast edasi-tagasi lendamiseks?
Pasknääri aga kardavad pea kõik väikelinnud Ja rahulikumalt pasknääri jälgides oli nähe, et ta on ikkagi suhteliselt ähvardava olekuga iga tihase peale, kes maja servale üritas maanduda. Peale rasvatihaste käinud ka soo- ja sinitihaseid , põldvarblased ja paar üksikut rohevinti. Rähn huvitus rohkem naabermaja seinast. Külalisi siiski veidi rohkem, kuid sellest siis kui pilte saan siia panna...

Elu (Eesti)maal.

Ma pole niivõrd pessimist, kui eelkõige on siiski siin tegemist kriitikaga ja oma mõtete avaldamisega. Kui aga miski väga häirib, siis siinne minu arvamus ongi eelkõige kriitika. Vahel ka mõistmatus kellegi mingist tegevusest või tegevusetusest.
Miks sellest praegu? Sest Terevisioon, mis mulle üldiselt väga meeldib, eriti saatejuhtide rõõmsameelsus ja viitsimine süveneda erinevatesse teemadesse. Kahju vaid, et see süvenemine vahel jääb pinnavirvenduseks ja kriitilist meelt vähevõitu. Ehk muidugi hea kui hommikul "vaikida" tujurikkuvatest asjadest või midagi sarnast!? Muidugi ega väga ei võigi ju arvamust avameelsemalt avaldada, sest uute seaduste järgi võib varsti iga piuksu eest kinnimajja sattuda!? Nii et naeratame totakalt ja iga asja peale noogutame kiitvalt? Siis mina tunnistaks küll ennast selgrootuks ja selliseid inimesi on niigi liiga palju...

Selgrootud migrandid.

Ei maksa siit otsida mingit vaenu õhutamist. Tegemist on vaid kurvastava konstanteeringuga. Suur osa muukeelsest rahvastikust tunneb huvi. Ajaloo, poliitika, tuleviku jpm kohta. Elu kohta Eestimaal. Aga KUI suur osa? Sellele küsimusele muidugi raske vastata, sest ka huvitundmine erinev. Üks huvitub vähestest, teine rohkematest asjadest. Heakene küll.

 Aga Terevisioonis oli lõiguke mingist kampaaniast, "Tuleviku tee" või midagi sellist. Ja seal siis kaasati muukeelset rahvast (Eesti)maa eluga tutvumisele. Ja üllatuti KUI vähe need inimesed Eestist teadsid. Ei teatud, et meil on palju tühja maa ehk metsa. Et külades igalpool elu ja külarahvas ise hoolitseb külamajade ehitamise eest. Tegelikult see mind imestama ei pane. Näiteks, küsige linnas elavatelt muukeelsetelt tuttavatelt: Kuidas on vene keeles see üks esimene sinine linn, mis kevadel metsaveeres õitsema hakkab? Usun, et eestlastest peaksid seda teadma kõik, ehk vaid mõni noor inimene jääb kokutama. Noh, selline, kes ei tea, et piima saab lehmalt, mitte poest jne.Venekeelsete inimeste puhul minu üllatuseks paljud ei oska ette kujutadagi, millest on jutt! Kas nad pole kunagi lilli korjanud? Või ei märka nad üldse ringi liikudes ümbritsevat? Või neid ei huvita mingid tühipaljad lilled? Ehk (Eesti) loodus?
Miks ma peaksin eeldama, et neid siis üldse miski siin huvitab?

Selgrootud eestlased.
Mis eeskuju me ise anname? Kas kõikidele eestlastele on ikka Eesti kodumaa? Ehk OMA kodu?
Misso valla eeskuju püüavad järgida ka teised. Omal moel. Ka siinse blogi jälgija, praegune kuum nimi, Rein Järvelill. Kahjuks ei lase blogspot jälgijaid (Followers) millegipärast ekraanile tagasi panna. See selleks. Igatahes on Järvelillel ja mitmel teisel omad plaanid elanike "meelitamiseks" maale.On see jätkusuutlik?

Vaatame, artiklist.
Elanikke ei saa osta, neile tuleb anda normaalsed elutingimused,” kostab Meremäe vallas elav Meelis Krigul, kes aga sisse on kirjutatud Võru linna. “Mul käivad kolm last Võru muusikakoolis, ja kuna Võru linn maksab laste muusikakooli maksu saja-, Meremäe aga vaid viiekümneprotsendiliselt, tuleb see mul odavam,” selgitab Krigul valikute tagamaid.
Mees tõdeb, et nii Meremäe kui ka Orava vald, mille piiril ta elab, on käinud teda kauplemas, et ta end sisse kirjutaks.
“Vallad on varsti nagu telefonifirmad, kes uute klientide saamiseks teevad eri pakkumisi,” tõmbab Krigul paralleeli. “Aga ma ei ole ostetav ega müüdav ning olen oma valiku teinud.”
Samal seisukohal on kohalikus koolis inglise keelt õpetav ja Meremäe vallas juba 17 aastat elanud Leili Ivask. “Arvamus, et inimene peab elama seal, kuhu ta on sisse kirjutatud, on üsnagi iganenud. See on ka põhjus, miks ma end Meremäe valda sisse pole kirjutanud,” põhjendas ta.
Selle lõigu võib punaseks teha küll! Sest minu jaoks on siin tegemist ääretult egoistliku suhtumisega! Huvitav, kui palju erinevad sellised inimesed selgrootutest migrantidest? Ja kes peaks hr Kriguli arvates siis maksma ülejäänud 50%? Ja kes maksab praeguse osa? Ja kuhu läheb tema maksuraha praegu? Ei maksa antud juhul hakata rääkima väiksest sissetulekust ja kuludest. Hetkel on küsimus põhimõtetes. Selgroos! Ja kui sellist juttu ajab isegi õpetaja, siis tundub, et kas...palgatõusu ollakse ikka väärt? Kas ma sellist õpetajat streigil toetasin? Kes ei ole maksurahast oma kodukanti toetanud juba 17 aastat! Ja peab seda täiesti loomulikuks?
Selgroog ei ole see kui sa ei saa aru, kas tegemist ostu-müügi toiminguga või OMA koduga!!! Või kui ei mõista, millel põhineb teenuse kompenseerimise odavus! Ja mida õpetab selline õpetaja lastele?
Kas peaks selliste inimeste puhul igasuguse toetamise lõpetama? Keeruline küsimus. Kuid minu jaoks ei olnud küsimustki elukohta vahetades. Kuigi hea meelega oleks toetanud ka Juuru valda. Tegemist ju samuti mu koduvallaga, kuigi endisega. Aga sidemed jäävad.

Huvitav, vaataks ka pläralat!?

???

26.10.2012 19:58

Samal seisukohal on kohalikus koolis inglise keelt õpetav ja Meremäe vallas juba 17 aastat elanud Leili Ivask. “Arvamus, et inimene peab elama seal, kuhu ta on sisse kirjutatud, on üsnagi iganenud. See on ka põhjus, miks ma end Meremäe valda sisse pole kirjutanud,” põhjendas ta.

Et elan 17 aastat vallas, aga TUtLUMAKSU näe neile ei maksa, saagu ilma hakkama, sest idee, et ma peaks maksma tulumaksu valda kus ma elan, on iganeud!! Et las lollid maksvad, ma tarbin niisama nende maksude eest loodud hüvesid?? Ise veel kooliõpetaja???

Lõpetage see hala!

27.10.2012 13:38

Olge realistid. Niilo idee on üks suur IRL bluff. Vastupidi, ääremaadel tuleb elu ja tootmist kokku tõmmata, ei ole mõtet vastu tuul pissida! Ei aita ääremaadele rahasüstid (kellele, mille eest makst??) ega ole see võimalik kui peaminister oleks Ansip, savisaar või Ivanov. Maailma arengutega tuleb kaasas käija.
Kas maailma arengud näevad ette maa sööti jätmist? Soovi kaotada viimnegi kodutunne ja inimeste surumine suurtesse kortermajadesse?
Vähe kommentaare muidugi. Eks osaliselt põhjuseks ka see, et loetakse ikka delfisid ja vähe tuntakse huvi tõsisemate teemade ja süvitsi minemise vastu. Kui muutumegi sellisteks? Et lihtsalt midagi ei huvita? Tuleb meelde "Totu Kuul", kus marakrattidest lõpuks lambad said...

Rong ääremaal.

Lääne Maavalitsuselt:
Bussiliikluse arenguks puuduvad (piisavalt) rahad riigieelarvelistest vahenditest.
Jätkavad Haapsalu raudtee taastamise nõudmistega.

Mis uudist kohalikust ajakirjandusest? Mida teevad selle heaks, et puhkajad paremini kohale saaks Haapsalu ettevõtted? Spad?

Kui palju Lõuna-Eestis tegeldakse 6/12 peatuste probleemiga? Viimase puhul kardan küll, et ei tegelda. Sest ega riigipoolne teemapüstitus on olematu ja kui reisirongiliiklus taastamiseks läheb, pistetakse kiiresti 6 peatuse projektid kooskõlastamiseks lauale ning kõikidele ettepanekutele vastatakse: "Teil on õigus teha ettepanekuid, meil õigus need arvestamata jätta"...!? Mitte, et ma tingimata eeldaks 12 peatuse vajalikkust, kuid 6 on selgelt ebapiisav. Vähemalt kahel korral päevas peaks ka väiksematest kohtades liikuma pääsema! Ülejäänud rongid võivad juba kiiremad olla.. Muidugi mitte intervall-loogika järgselt, kus ei arvestata kohalikke olusid ega vajadusi.

 Aga ega elementaarsete asjade selgekstegemine pole üldsegi lihtne, selles olen juba kõva kogemuse saanud. Kui riik (Elektriraudtee ja MKM-i näol) ei taha sisuliselt tegeleda tuleviku sõiduplaaniga juba nüüd ja soovitavad teha ettepanekuid olematule põhjale... Siis on tulemuseks aasta(te)ks rikutud sõiduplaan ja veelgi pikem halb mõju ühistranspordile. Ehk lausa hukutav mõju.

Huvitav ka see, kas ikka oleme hirmus edukas riik ja õpetame kogu maailma? Kui juba praktiliselt aastaid ei suuda me rohkem raha leida ühistranspordile? Just uute bussiliinide avamiseks ega isegi mitte olemasolevate väikseks pikendamiseks? Pigem tegemist ikkagi valitsemiskvaliteediga ja inimeste heaks mõtlemisega ehk selle viletsusega...


Rongide (busside) hilinemine.

Tekkis väike poleemika sellel teemal Tõin siia ühe oma arvamuse üle. Illustreerimiseks. Tuli rasvaselt, aga las siis olla.

Kas oled oodanud rongi teivaspeatuses 20 kraadise külmaga? Iga hetk loodad, et varsti... Kujuta aga situatsiooni, kui peatuses on valjuhääldid. Igas peatuses. Esimene teadaanne: Vabandame, aga hetkel on tehniline rike rongil nr... Hetkel ei saa prognoosida rongi hilinemist, kuid teavitame teid MUUTUSTEST esimesel võimalusel. Mõne aja pärast: Rike rongil...on kõrvaldamata. Seetõttu hilinevad ka rongid nr..., mis hetkel ootab ...jaamas ja nr..., mis ootab... jaamas. Kas ei teki vähemalt reisijal valiku minna bussile, koju, helistada tuttavale autoga jne? Ilma igasuguse infota pole tal üldse mingit teadmist!? Ja kui kas õnnetuse (nagu hiljuti Ülemistel, kus ISE uurisin infot dispetsherilt ja jagasin seda vähemalt Tapal ootajatele) või muu põhjuse likvideerimisel on rong liikuma hakanud, siis (on ju olemas dispetsheri sõiduplaanid?): Teatame, et rongiliiklus on taastunud, rongi nr.... umbkaudne hilinemine...min, rongi... hilinemine... min Või on see mei e.riigile ja tiigrile ikka nii ülejõukäiv?

 

Mis siis ikkagi segab meie e-konna edukalt tegutsemast? Oeh, vabandust tiigrit ikka!? Kas olulisem on liikluse organiseerimisega või ka inimese märkamisega? No ikka selle, kes rongiga sõidab!?

Tööjõud.

http://www.juhtimine.ee/1030012/toojouturult-on-kadunud-haapsalu-linnatais-noori-tootajaid/

No mis sa kostad!? Aga pilt artikli juures mulle meeldib! Ei tea, kas Haapsalu raudteest kirjutamine keelatud, et nõnna kaunilt ja kaudselt teemale vihjatakse?
Kuid, miks siis noored aina lahkuvad?
1. Soositakse tööhõivet pensionärile, kelle olemas ju ometi MINGIGI sissetulek. Noortel pole tihti aga midagi muud peale eluasemevõla ja makaronide.
2. Madalad palgad. Häbemata madalad.

Haapsalu linnatäis?
http://online.le.ee/2012/06/02/umarlauast-sai-monoloog/
Aitäh pildi saatjale.

Ahjaa
3. hinnad!
Vaatasin reklaami, kus mööblipood pakub nurgadiivanit 1400 euro asemel 700-ga. No ei usu minna, et müüakse alla sisseostuhinna! Järelikult lootis firma ühe mööblitüki eest kasumit üle 10 000 krooni? Nojah, pole noortel nurgavoodit...kus need lapsedki tulevad... Ja kau sa tühja kõhuga ikka jaksad... Pealegi lasteaia koha eest anna või kohtusse ja lasteia töötajate palk lõpeb otsa õige pea peale kättesaamist...

Mis pessimistlik Läänemaalt on küüditataud vaid 4460 inimest ülejäänuteni alles jõutakse – see on TÖÖVÕIT … ???? – selgub et linna tulubaasi suurenemisvõimalusi pole reaalselt arutataudki. Suklesel puudub arusaam kuidas neid töökohtasid isegi luua – aga arstile on see andestatav vaid juhul kui teadmatuse tulemusena ei peaks teised kannatama. Kui aga ettevõtjate hallolluse tippsaavutuseks antud kontekstis on karja tänavale õueala või liuvälja loomine- siis see on ikka tõsine lasteaed. siit kaigub vastu ka ettevõtjate basiivsus ja tegevusvõimetus et olukorda parandada. Selgub et nad pole jõudnud selle 20 iseseisvusaasta jooksul isegi organiseeruda. nüüd ütlevad veel välja et veelgi parem kui nende endi probleemidega hakkaks tegelema veel Piiskopilinnuse sihtasutus nii et korsnapühkijad pagariteks – HURAAA. Maavanem mäesalu arvates ei peakski midagi areneme elu on juba praegu nagu muinasjutus. Peale seda sa veel mõtled huvitav miks ei taha läänlane sellel muinasjutumaal eldada. aga sellepärast et liuvälja võileiva peale ei määri. TEATE MIS LUGUPEETUD LINNAPEA , MAAVANAEM, ETTEVÕTJAD NING MUU PARTORGIA – MINGE TALLINNASE MINEMA SIIST. JA MINGE ARENDAGE ENDA RIIKI JA ETTEVÕTTEID SEAL. ÄKKI TULEB PÕLVKONNAVAHETAMISEGA UUS LAINE PEALE KUI TE OLUKORDA LAHENDADA EI OSKSA TAHA EGA SUUDA.

Kui lähekski juhtima Tallinna? Ja saaks Haapsalust rongiga tööle?

Pisiärikas
Haapsalu on kolgas ja rahva ostujõud on madal. Seda näitab juba kaltsupoodide arv linnas. Kogu oma raha teenin samuti mujalt, mitte Läänemaalt. Samas elada on siin hea. Hommikul Tallinnasse sõites paneb imestama autode arv mis linnapoole sõidab. Iga päev ühed ja samad masinad.
Palju Haapsalust ja Läänemaalt käib rahvast pealinnas ja piiritaga tööl? Alati polegi 100% oluline see, et töökoht ja kõva palk oleks koduväravataga. Oluline on lastele head koolid ja korralikud lasteaiad. Siin saaksid ettevõtjad oma õla alla panna.


Nojah! Mitte ma ei mõtle, et PEAB kaugele tööle sõitma. Vaid võimalus peab olema!
Aga peab vist ise Haapsalus natuke ametiasutustes ja ettevõtetes maad kuulama...
Aga üks FB sõber kirjeldas pikalt Islandil olevat kommet igasugu koosolekuid pidada. Sisutühje. Ja elu läheb vanamoodi edasi. Kas hakkame Euroopale lähemale jõudma? Või kas ikka jõuame?

Töötasu.

http://www.juhtimine.ee/1030898/piimatoostur-ma-ei-saa-maksta-1000-eurot-lihttoo-eest
06.11.2012 10:48
iirlane :
huvitav et siin on piima hind poes 2L 1.49 ,vói 454g 2.19, peaaegu samad hinnad mis eestis ja siin saab lihttóólisele maksta 8.35 euri alampalka ,aga eestis ei saa,milles kúsimus?
06.11.2012 11:01
Soomlane :
Meil siin Soomes on väikseim tunnipalk praegu 11,5 eurot ja keskmine tunnipalk Soomes on 18,35 eurot ja keskmine kuupalk 3111 eurot.

Soomlane :
Soomes on ka nii, et inimene ei lähe Laupäeval tegema ületunde, või isegi tavalisele nädalavahetus tööle hea meelega, mistõttu palk laupäeval on 50% kõrgem kui teistel päevadel ja pühapäeval 100% kõrgem.
06.11.2012 11:43
E-piima :
juhatajale soovitus -- viige oma tootmine üle sinna, kus toota on odav -- Soome ja Iirimaale. Kui seal saab maksta lihttöö eest poole suuremat palka kui Eestis, siis on seal ju tootmine odav???

Aitäh pildi saatjale! 

Ja mismoodi siin siis 300 - 400 dollariga ära elada? Kas E-Piima juhtaja ja omanike sissetuleks ongi selline? Pigem tundub suhtumine olema sama nagu mõnel ühelehmapidajal. Käivet vähem kui N korda suuremas firmas, aga kasum suurem!? Eksport pole võluvägi, selle jaoks teete kulutusi piima importimiseks ja toodete eksport loogiline jätk? Ja milline on ekspordi (hulgi) hinnavahe oma poodidele müügihinnaga? Kord oli kuskil kirjutis, kus konservitooteid müüdi hulgi välja mitmeid kordi odavamalt kui oma kauplustesse. Eks vahendajaid ka ju rohkem... Ise ei viitsi suurematessegi kettidesse toodangut laiali vedada? Pole ime, et läti konservid (enamjaolt tõeline solk muide) on meie poodides Viru Rand jt omamaiste toodangust poole odavamad Mida see loogika tõestab? Müüte hästi kiiresti ja võimalikult "enam-vähemhinnaga" kauba ära? Sellise hinnaga, millega tagate kasumi (omanikele) kuid ei saa tõsta töötasu töötajatele? Tänan teid! Ometi on meilgi erinevaid tööandjaid. Neid, kes suudavad tagada töötajale talutavad palgad, lõunasöögi, puhkusereisi jne. Ja ma ei ütleks, et need tööandjad ise sellepärast väga kidurad oleks... Tegelik kiitus neile selle eest! Et märkavad, KES neile kasumi teenib. Ka lihttöölisena! Muidu võiks ju E-piima juhataja ise lihtsamad "kastid-tõsta" töö ära teha!?
Muidugi on hea, kui ikka ja jälle ka klientidele mõeldakse...
 
Minu jaoks mõistetamatu, kuidas eriti suurte firmade juhid ei saa aru, et palga eest, millest peale kommunaalmaksete, transpordikulude jm jääb järgi niipalju, et vaevu ära elada, peaks üldse TAHTMA tööd teha? Sest viimaste sarnaste kirjutiste puhul (Maxima, G4S jt) kõlab kõige rohkem läbi just see, et EI SAADA ARU, millest räägitakse!? Kas selles, et elementaarsetest asjadest aru ei saada, polegi põhjus, miks firma nii väga "vindub"? Et vaevalt ots-otsaga kokku tullakse, nagu üks tööandja armastas öelda....

Ausus versus ebaausus.

Mina usun küll, et Reformierakonnas ja IRL-s on palju tarku inimesi. Hiljuti ühes kõrva jäänud vaidluses reaalelus, tahtis üks inimene teiselt teada, kuidas ta saab kõiki teisi lollideks pidada. Et siis peab ta ise olema...neist kõigist targem, et selles järeldus kindel olla. Väga tark küsimus, minu austus selle inimese vastu kasvas ikka väga kõvasti. Aga öelda, et keegi on nii "ülekõige", et asendajaid pole veel ilma sündinud....
http://www.postimees.ee/1027390/jurgen-ligi-kolmeraudses-mulle-piisab-teadmisest-et-kristen-ei-ole-mulle-valetanud

See siis selle facebooki-põlvkonna (ju ma see olen, et pooleldi endale fb teinud) esindaja arvamus. Ühes pajas Kaja Kallase ja teiste netimoralistidega, kes suurt midagi ei jagavat ja näha ei oska?!
http://www.postimees.ee/1030784/juri-ratas-enda-asendamatuks-pidamine-on-suurushullustuse-viimane-aste
Kas ligineb aega, kus "vabad poliitikud" uut erakonda tegemas?

RB

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/ligi-rail-balticu-rahastamine-on-muutunud-kaheldavaks.d?id=65215952

Kui jätkub vana eelarve, siis saaksime struktuurivahendeid endises mahus, aga nende kasutamisel oleksime tõsistes raskustes. Pikaajalisi projekte ei saa ühe aastaga teha, see oleks vaid lühiajaline raha ärakulutamine.

Ehk olekski õigem kui oleks varem aru saanud, et RB on surnud projekt ja panustada tuleb kohalike raudteede arendamisele ning miks mitte 5-6 200-kohalise eurorongi ostuks. Muidugi oleks hea mõelda, et need on tulevikurongid, muudetava rattavahega...
Mida edasi, seda rohkem olen veendunud, et RB jaoks ei jätku piisavalt kaupa, kasvõi näiteks Soome vaevalt hakkab kaupu laevalt siin ringi laadima. See kaotab kogu võimaliku kiiruse pealt saadava kokkuhoiu, logistika ja bürokraatia tõttu.
Rääkimata reisijate veost, looduse "tapmisest" jm.

Ja kindlasti oleks nii Haapsalu raudtee, "kolmnurk" kui eurorongid pikaajaline projekt!

Kohalikud teed.

Appi. Teetruup (paisjärv) Kurtnas pidi olema üleujutuse äärel! Sel ajal kui riik ehitab mäe-hiiglasi, on küla orus tee ära minemas! Rääkimata sellest, et ei paista lootustki selle lülatee kapremondiks. Ja sadade teiste teede remondiks Eestimaal. Hea, et on Saku vallas vähemalt asjaline abivallavanem, kes tihti palju lubanud ja palju teinud! Ja nii võttes.... Hea kui on lootust. Oleks ka lootust sellele, et riik lõpuks inimesi märkaks....

******************************

Ha-ha-haa! Päeval kirjutasin uuest erakonnast rahvale õnne tooma....ja nüüd räägitakse sellest asjast AK-s!

******************************





2 kommentaari:

  1. Hea on töesti toas vahel mönuleda, teha tubaseid toimetusi ning jälgida mida samal ajal söbrad akna taga teevad! Päikest Teile!!

    VastaKustuta
  2. Päike nüüd tuligi välja, Pirtsu!

    VastaKustuta